Lokale sfeer opsnuiven of genieten op een privéstrand…
Omdat u het verdient !

De Algarve is het zuidelijkste gedeelte van Portugal. Aan het oosten wordt de Algarve begrensd door de Rio Guadiana. Deze rivier vormt tevens de grens met Spanje. In het noorden grenst de Algarve aan de provincie Alentejo en ten zuiden en ten westen van de Algarve ligt de Atlantische Oceaan.

De totale oppervlakte van de Algarve beslaat ruim 6500 vierkante kilometer. Er is een kustlijn van bijna 200 kilometer. Van de kust tot het noordelijkste puntje is maximaal 40 kilometer. Het landschap van de Algarve is zeer gevarieerd. De kust kent ten westen van Faro de welbekende rotsformaties met kleine strandjes. Veel door water en wind vreemdgevormde rotsen, spelonken en grotten zijn hier te vinden. Ten oosten van Faro zijn lagunes en kilometerslange zandige stranden.De kuststrook is vrijwel geheel beschermd natuurgebied (Parque natural da Ria Formosa) Het binnenland van de Algarve is nog vrijwel onaangetast door het toerisme. Dit gebied is heuvelachtig met als hoogste top de Foia (902 m) bij Monchique.

De zon schijnt veelvuldig in de Algarve. Jaarlijks worden er gemiddeld meer dan 3000 zonuren gemeten.
Doordat er in de herfst en in de winter voldoende neerslag valt is er een rijke vegetatie in de Algarve. In februari staan de amandelbomen al in bloei. In de Algarve is veel struikgewas, brem en heide. Daartussen groeien diverse kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel. Ook zijn er veel wilde bloemen en planten. Er groeien verschillende boomsoorten in de Algarve. Er zijn cipressen, dennen, steeneiken, kurkeiken, platanen en johannesbroodbomen. In de boomgaarden zijn fruitbomen, vijgen, olijven, citroenen en sinaasappels.

De dierenwereld van de Algarve sluit aan bij die van Spanje, maar heeft ook een aantal Afrikaanse elementen zo zijn er de kameleon, genetkat en mangoeste Van de zoogdieren komen onder meer het wilde zwijn en wilde kat nog voor. Door ontbossing, erosie en onvoldoende geregelde jacht zijn er weinig grote zoogdieren meer. De natuur- en milieubescherming staan nog in de kinderschoenen. De visrijke zeeën rond Portugal zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis, kabeljauw), maar blijft nog altijd belangrijk voor de vangst van bv. tonijn, zeebaars en dourade. De Algarve is een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten. In de zoutpannen en lagunen van de Algarve broeden flamingo’s eenden en ooievaars.

De Algarve is de meest zuidelijke provincie van Portugal en was, na een korte overheersing van de Germanen, gedurende meer dan 500 jaar, onder Moorse heerschappij alvorens ze, in de 13e eeuw, als allerlaatste gebied heroverd werd door de Portugese koning Dom Afonso III. Gebruik makend van de verdeeldheid van de Germaanse overheersers stak de Moorse veldheer Tarik in 711 naar Spanje over en even later ook het huidige Portugal. Binnen tien jaar waren de Moren meesters van het schiereiland, op enige onherbergzame streken van het bergachtige Asturië na. De heerschappij van de Moren heeft eeuwenlang geduurd en is in Portugal van grote betekenis geweest. Vooral in zuid- en midden-Portugal was de Moorse invloed groot.

De naam Algarve vindt haar origine bij het arabische 'Al-Gharb' (lett. 'ten westen') en ook vandaag nog zijn de arabische invloeden duidelijk merkbaar in de architectuur, de taal, de gastronomie en de cultuur. Wil je meer weten over het cultureel erfgoed van de streek, klik hier voor de brochure.

Voor meer info over de Algarve : www.algarve.be

U kan hier ook terecht voor andere logementen (huizen, villa's en appartementen te huur - ook voor overwinteraars).
 
 
Newsletter / last minute - promoties