Lokale sfeer opsnuiven of genieten op een privéstrand…
Omdat u het verdient !

Wil je het verblijf in de Algarve uitbreiden met een paar dagen in het Portugese binnenland, dan stellen we voor om enkele nachten te boeken bij onze collega’s van www.portugalhospitality.com bv. In Monte da Serralheira (bij Evora, UNESCO-werelderfgoedstad), bij Verdemar (Alentejo, nabij de kust) of in de buurt van Lissabon voor een stadsbezoek (wij raden aan 2 dagen te voorzien voor Lissabon en eventueel een extra dag voor Sintra, Mafra, Obidos en de kust). Voor adresjes mag u ons natuurlijk altijd contacteren.

In de Alentejo kan u ook kiezen voor een verblijf in een Pousada (de minder gekende Portugese tegenhanger van de Paradores). Het woord pousada betekent oorspronkelijk een plaats waar men kan rusten en refereert naar kleine authentieke logementen (bed&breakfasts) waar vroeger de mensen op doorreis onderdak konden vinden. Tegenwoordig wordt de term Pousada voornamelijk gebruikt voor de groep van +/- 40 staatshotels in Portugal, die veelal in een historisch gebouw gehuisvest zijn, maar intussen door een portugese hotel-keten uitgebaat worden en niet heel erg goedkoop zijn. De historische pousadas, bv. In de Alentejo (het Toscane van Portugal) zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Aan de kust, bv. In de Algarve, vind je de Pousadas meestal in minder authentieke nieuwbouw-blokken en doet de grootte meestal afbreuk aan de authenticiteit.

Portugal heeft ongeveer 10,5 miljoen inwoners(1995). Veel Portugezen wonen, meestal om economische redenen, in het buitenland. Na de dekolonisatie van Angola en Mozambique zijn honderdduizenden zgn. retornado naar het moederland teruggekeerd. Een deel van hen is na enige tijd naar Brazilië geëmigreerd. De jaarlijkse bevolkingsgroei is negatief (1985 tot 1994 - 0,1%). Het geboortecijfer was in 1993 10‰, het sterftecijfer 11‰. De bevolkingsdichtheid verschilt van streek tot streek sterk. Grote bevolkingsconcentraties bevinden zich in en om Lissabon en Porto en op Madeira. Toch is Portugal een dunbevolkt land met maar even meer als 100 inwoners per km2.

In de Algarve zelf wonen ongeveer 350.000 mensen. De hoofdstad Faro heeft meer dan 30.000 inwoners. De inwoners van de Algarve zijn van alle Portugezen het meest aan de Moren verwant. De mensen zijn donkerder van uiterlijk en kleiner van postuur dan de Portugezen uit het noorden. Gezien het rustigere ritme waarop in de Algarve geleefd wordt, kijken de inwoners van Lissabon en Porto vaak nogal smalend neer over hun zuidelijke landgenoten.

De officiële taal is het Portugees. Het Portugees is een Romaanse taal en nauw verwant met het Spaans. Wel is de uitspraak heel anders. Het Portugees heeft een unieke klank en is direct herkenbaar. Wie wel eens naar Fado- muziek geluisterd heeft herkent zowel het rauwe als melancholische van deze taal. Portugees is een wereldtaal en wordt door meer dan 160 miljoen mensen gesproken. In de toeristische streken van Portugal kan u vaak ook met Engels, Duits en Frans terecht, maar zelfs de jongeren zijn soms zeer beperkt qua talenkennis.

De nationale kerk is de Rooms- katholieke Kerk. Er zijn drie aartsbisdommen, namelijk Braga, Évora en Lissabon, met resp. acht, twee en acht bisdommen. Lissabon is sedert 1716 zetel van een patriarch, die sinds 1736 tevens kardinaal is. De protestantse kerken tellen ongeveer 50.000 leden.
 
 
Newsletter / last minute - promoties